Juščenko dostal v Prešove päť hlasov zo šiestich

31.12.2004 Celý región

Kandidáta na prezidenta Ukrajiny Viktora Juščenka v opakovanom druhom kole volieb 26. decembra volilo 111 ľudí, ktorí prišli využiť svoje právo do budovy Gen...
Kandidáta na prezidenta Ukrajiny Viktora Juščenka v opakovanom druhom kole volieb 26. decembra volilo 111 ľudí, ktorí prišli využiť svoje právo do budovy Generálneho konzulátu Ukrajiny v Prešove. Jeho protikandidát Viktor Janukovyč získal 17 hlasov, čo znamená, že v prepočte z celkových odovzdaných 129 hlasov patrilo víťazovi päť zo šiestich hlasov.

Do zoznamov v tomto zahraničnom volebnom okrsku číslo 90 bolo zapísaných 1126 voličov, občanov Ukrajiny s trvalým alebo dočasným pobytom v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji. Jeden hlas bol neplatný. Pre \"nikoho\", lebo aj túto tretiu možnosť ponúkal hlasovací lístok, sa napokon nerozhodol žiaden volič.
Zápisnicu o 20.45 h v ten deň podpísalo z 12 členov komisie bez výhrad všetkých osem členov, ďalší štyria boli ospravedlnení pre chorobu. Zloženie komisie - ako povedal jej predseda Volodymyr Kravčenko - sa v porovnaní s predchádzajúcimi kolami volieb nezmenilo.
Juščenko vyhral v prešovskom okrsku vo všetkých kolách, ktoré si voľby prezidenta Ukrajiny vyžiadali. Napr. v druhom kole 21. novembra, ktoré napokon bolo zrušené, dostal 179 hlasov, za Janukovyča hlasovalo 35 voličov. Jeden hlas bol vtedy neplatný a piati hlasovali tak, že nedali hlas nikomu.
(jj)
 

Vyberte región